ПравослављеСтав

Илија Петровић: Бискупски епископи србски

Светом архијерејском сабору Србске Православне Цркве

У Београду

Уважена Господо Архијереји,

Пре неки дан, 17. маја, ни сам не знам где ме нађе, извесни Дра­ган Млађеновић посла ми текст “Осебујна бројидба србског бискупа”.

Речени текст је првобитно објављен 9. јануара 2024. године, на сајту “Наука и култура” (https://naukikultura.com/osebujna.brojidba-srbskog-biskupa/), а овога пута појавио се као писмо послато на 69 (шездесет девет) адреса. Његовом садржином прате се “лик и дје­ло папског мисионара, бискупа Србске Православне Цркве, Пре­ча­сног Јована Ћулибрка Западно-славонског. Србски бискуп Јо­ван (Ћулибрк) је узоран папопоклоник и папучољубац, који се при­мио тешке и сложене задаће да барбарске грко-православце (хајмо рећ – Србе) пре­веде из дивље и заостале грко-бизантске вјере и приведе у модеран и на­предан римокатолички кршћански вјерозакон под заштитом и скрби ћу­до­редног и безгрешног Оца Папе и Свете Римске Цркве”.

Како сам се и раније, једном, бавио неподопштинама помену­тог бискупа, није ми било тешко да, “на прву лопту”, свим прима­оцима ове поруке пошаљем кратак коментар:

“Море, није Јоца крив, његово је да ћули брке, ‘вако ил’ онако – крив би могао бити Архијерејски сабор Србске православне цркве, али само под условом да се у њему башкари више од једног и по духовника.

Овако, тешко Србској Живој Цркви и с онима осталим”.

Цифру од једног и по позајмио сам из “признања’ Димша Пе­рића (1954-­2003), про­тојереја, професора црквеног права у Бого­сло­вији, који је, да ли 1992. или 1993. године, после некога важног скупа у Патријаршији, шапнуо једном од учесника да “међу срп­ским епископима има четири или пет духовника, а сви су остали комунисти и неки други”. На питање “који су они први” – одговор није добијен, али се зна да је у међувремену неравномерно мењан духовнички “састав”, због чега их је природни и екукуменистички одабир свео на једнога и по. Мада, Живој Цркви то не може бити утеха јер, какво је време дошло, просветни услови у Земљи Ср­бији довели су младе људе, без обзира на то која им је диплома до­де­љена, у неприлику да их је школовање омело у образовању. Кад су богослови у питању, остали су осиромашени за непорециву ис­тину да се духовност не учи само и једино из расположивих књига инџијела.

А наговештене бискупске неподопштине наметнуле су ми се подсећањем на једно вишесатно путовање (почетком јануара 1992) током којега Веселин Ђуретић (1933-2020), историчар, рече сво­јим завичајним сапутницима: “Ако те фали неки Њемац или, не дај боже, Хрват -, бјеж’ од њега ка’ од куге”.

Нико од његових сапутника тада ништа не рече, али сам се тога присетио кад пре нешто више од пет година, на сајту “Стање ствари” (https://stanjestvari.com /2019/09/27/jerko-zovak-kad-episkop -srpski-ucutkuje-srpskog-epikopa-zbog-br/), прочитах шта је извес­ни Јерко Зовак (1952-2023), “запо­вједник постројби” усташког Збо­ра народне гарде “на првој црти бојишта”, написао у тексту “Кад епископ српски ушуткује срп­ског епископа због броја жртава у Јасеновцу (2018)”:

“Након што је епископ (у мировини) Јефтић почео говорити о ‘700 хиљада убијених Срба’ у Јасеновцу, Јован Ћулибрк је спон­тано узвикнуо: ‘Прекините владико, није их било толико…’ Вје­ро­јатно шокиран императивном упадицом колеге по струци и бра­та дакако, Јефтић је прекинуо говорити ратнохушкачки”.

Због оних који су то заборавили, “епископ (у мировини)” био је владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије (у свету: Зоран Јевтић, 1938-1991-1999-1921), а Јован Ћулибрк (у свету: Невен, 1965), од 2014. године владика пакрачко-славонски.

Овоме другом могло се тако јер му није сметало ни да “у ве­ли­ком интервју, којег је ‘Јутарњи лист’ објавио 27. вељаче 2016. године под насловом: ‘Комунистичка оптужница не може бити по­лазна точка разговора о Степинцу’… реферирајући се на кон­статацију новинара како је на крају литургије у јасеновачкој црк­ви патријарх Иринеј говорио о ‘стотинама тисућа’ убијених Срба на подручју логора Јасеновац”, каже:

Прочитајте још:  Мали Шенген за вечите провинцијалце

“Што се тиче бројева страдалих у систему концентрационих и логора смрти Јасеновац, вриједи поновити да конфузија око њих настаје искључиво због тога што социјалистичка Југославија, а ни земље настале њеним распадом, није уложила довољно ни сред­става, ни рада ни људи да би се дошло до поузданих научних рез­ултата. Након што су донесене првобитне процјене броја жр­тава – углавном око 1948. године – нормалне земље су основале или задужиле посебне научне институције да се баве детаљним про­учавањем карактеристика Другог свјетског рата, злочина ко­ји су се десили у њему, као и броја жртава”.

Зовак је ту изјаву пропратио кратким коментаром да су се “не­ки великодостојници Српске православне цркве прославили својом изразито великосрпском, а често и ратнохушкачком рето­ри­ком, док Јован, изгледа, покушава бити вјерски вођа који своје ставове утемељује у знаности, а не у митовима”.

Не само употребљене синтагме (“комунистичка оптужница”, “првобитне процјене броја жртава”, “нормалне земље”, “посебне научне институције”, “детаљно проучавање”, већ и онај “поучни повик” старијем епископском колеги, тек су наговештај онога што ће владика Јован ослоњен на “знање” неких званичних истори­чара, наредних година саопштавати о србскоме знању и незна­њу, о србским “заблудама” и “неморалности ауторитативних тврд­њи о броју жртава у Јасеновцу”.

Док сам покушавао да установим ко је ту ко, ко је шта, а бо­гами и којешта, сазнајем од извесног Николе Жумберчанина (на истом сајту, на линку https://stanjestvari.com/2023/09/01/komentar-na-tekst-vladana-vukosavljevica/) да “Јован Ћули­брк нема иза себе некакво значајно историјско дело и пројекат је антисрпског ‘не­владиног сектора’, кога подржава Ватикан, Енг­леска, САД, Не­мачка, Хрватска и Израел. Он је просто срамота за СПЦ… Ово треба да се једном каже и то јасно и гласно! Његов пример јасно показује какво је јадно и бедно стање у врху Српске православне цркве”.

Не знам посигурно на какву је јадност и бедност мислио тај Жумберчанин, али ми пада на ум да је, некада, давно, Илија М. Живанчевић, један од значајнијих делатника у србском праву, ми­слио о Србској цркви друкчије, те да је записао на једноме месту да се свештенство “као представник науке и знања… схватало као мозак и ум свога вла­дара, који му је указивао сву пажњу, савету­јући се с њим о држав­ним пословима, које је владар обављао. А сам владар који је пред­стављао – по схватању Срба – и ум и силу, одржавао је равнотежу између свештенства, ума и властеле и штитио је најнижи ред… Поштовање свештенства било (је) по­што­вање ума, а не снаге и силе”.

Од Живанчевићевог времена није прошло ни пола века, а бла­же­нопо­чив­ши патријарх србски господин Герман (у све­т­у Хра­нислав Ђорић, 1899-1991) дозволиће себи да у Јасеновцу, 2. сеп­тем­бра 1984. године, при освећењу Цркве Рођења Светог Јована Крститеља, држи опе­ло никад избројаним и никад пописаним ду­шама “највећега срб­скога града под земљом”, и том прили­ком ос­тави србскоме наро­ду у аманет, бар нам се онда тако учинило, јед­ну такорећи ан­толо­гијску мисао: “Опростили смо, али никад не смемо забора­вити”.

По несрећи, Герман је првим делом своје поруке само благо­словио оне бивше Србе који су са становишта комунистичке силе и њене планиране вечности, не само у своје име (јер и они су били део злочиначке масе “уврштене” у опроштај), већ и у име многих унесрећених србских породица и сирочади, опро­сти­ли злочин због којега људска цивилизација задуго не би имала право на смех и на песму. А да ли подсвесно или због тога што је знао да је и сам био заточеник (једно време можда и заточник) истог тог идеоло­шког монструма, патријарх Герман је ипак смогао снаге за пору­ку да се јасеновачки злочин не сме заборавити.

Највероватније по “науку” свога нешто даљег претходника, патријарх Порфирије (у свету Првослав Перић, 1961) поручио је 4. августа 2021. годи­не, у Бусијама, на обележавању Дана сећања на све страдале и про­гнане Србе у хрватској (и америчкој) гено­цидној војној акцији “Олуја” “да тре­ба да се помолимо за све не­вино пострадале у страшним авгус­товским данима 1995. године, али и за све пострадале пре тога у Хрватској, као и да не смемо заборавити, али да као хри­шћани мо­рамо опростити”.

Прочитајте још:  До следеће годишњице америчке централне банке

На истоме том скупу, председник Србије Александар Вучић пору чио је окупљенима да “можемо и морамо да опростимо, али то можемо само ако памтимо, пошто у забораву нема опро­шта­ја ни себи ни другима”.

“Исто то, само мало друкчије”, изговорио је он пола године ра­није, при обележавању двадесет друге годишњице евроамерич­ке фашикратске агресије на Србију: “Посао и обавеза Србије је да опрости али и никада не заборави. Гајићемо културу сећања и по­но­сити се оним што је Србија чинила да сачува слободу, своја ог­њишта и земљу”.

Видимо да је поштапалица о опроштају, забораву и памћењу научена врло одлично, ваљда због тога што су не само Патријарх и Председник, већ и бројни други важни “понављачи дубоких мисаоних исказа” познатих људи, научени да опраштају макар и неовлашћено и да, наводно, не заборављају, али да о својој неза­бо­равности ћуте.

При томе, нико се од њих и не пита какве користи има од “ћут­љивог” незаборава, можда и због тога што им је остало непознато да је и швајцарски криминолог др Арчибалд Рајс (1875-1929) запи­сао бар једну паметну. Он је, наиме, као чо­век и сам повређен оним што је крајем лета 1914. године забе­лежио током својих истражних радњи по Мачви (где су на­рочито Хрвати оставили своје злочи­начке трагове), поручивао Срби­ма да не смеју заборавити оно што им се десило на по­четку Вели­ког рата. Подсећајући да је неки не­именовани фран­ц­уски патри­ота (бавећи се неким “случајем” у Француској) саве­товао да “не говоримо никад о томе, али мисли­мо увек на то”, др Рајс је ту ле­пор­еку и благоглагољиву мисао мало преправио и претворио у врло озбиљно упозорење србском народу: “Мисли­мо увек на то и говоримо увек о томе”.

Нажалост, Срби га нису послушали: све што се дешавало за­боравили су, а четврт века касније, у Другом светском рату, до­звол­или да им се деси “исто то, само мало друкчије”.

И дешава им се то још једном: од почетка деведесетих година 20. века до данас, без изгледа да се сагледа крај те болесне хрват­ске (и римокатоличке) мржње према свему што је србско…

…Што мени даје право да унеколико ре­де­финишем и Рајсово упозорење:

Мислимо увек на злочине према србском народу, било чији да су и било колико да су свежи или стари, и увек о њима гово­ри­мо, и због себе, и због света, и због злочинаца.

И, нарочито, због тога што нико од нас, без обзира на свој стварни или замишљени положај у србском роду, нема право да опрашта ништа од онога о чему се говорило у Бусијама, избег­личком насељу поред Земуна.

Јер, само Бог може опростити, али и Он само онима који се истин­ски покају.

Подразумева се да то важи само за оне који су научили да читају и не заборављајући ту “вештину” сазнали да је Свету Тајну Пока­ја­ња установио Исус Хри­стос обраћајући се својим учени­цима, апостолима: “Којима опро­стите гријехе, опраштају им се; и којима задржите, задржани су” (Јован 20, 23).

Покајање се не састоји само у одрицању од почињенога зла (или учињених зала), не­го и у труду да се покајник “даљи од зла и чини добро”. Покајање је ду­хо­в­но васкрсење. Док човек живи у гресима он је телом жив, а ду­хом мртав јер нема у својој души Бо­га који је извор живота.

Свети Јован Златоуст каже да покајање почиње онога тре­нут­ка кад човек схвати да је погрешио, кад схвати да је духовно бо­лестан и да му је грешна душа одвојена од Бога.

Прочитајте још:  Илија Петровић: Зар “сваки дан” и уз геноцид

Свети Оци томе додају да није довољна сама спознаја онога који је погрешио, потребно је учинити нешто што се конкрет­ном греху противи, односно принети плодове достојне покаја­ња.

Чини се да многим духовницима у србском народу, чак и нај­ви­шег реда, све то није баш јасно.

Или понешто од тога, нарочито да оној злочиначкој страни и није до покајања.

Препознатљиво је то и ових дана кад доказани зликовци, они којима је геноцид над Србима био редовно “занимање”, последњи пут 1999. године, ула­жу сву своју нељудску силу да многострадал­ним Србима народу накаче “ореол” геноцидног народа.

Не би могло тако да су образовани Срби, духовници пре свих, записивали ко је, где и какве злочине над Србима чинио и уместо што су исписивали и узвикивали пароле о опраштању и наводном незабораву – да су “увек говорили о томе”.

Понајмање онако како је то патријарх Порфирије “објаснио” 17. маја, у 19”35, у Пинокијевој телевизијској емисији:

“Српски народ ништа мање није страдао”.

Ваљда уз претходно “тумачење” да су Срби “много настра­да­ли” неке друге.

Као оно што је “изучио” хрватски знанственик Стјепан Лозо (1961) чији је “фо­кус бављења повијесним темама на утје­цајима ве­ликосрп­ске иде­о­логије и политике на Хрвате и Хрват­ску” и, по­том, објавио у књи­жи­ци “И­де­ологија и пропаганда великосрп­скога геноцида над Хр­ватима – пројект ‘Хомогена Србија’ 1941”, на је­два 736 страна фор­мата Б5. Како-тако, он је толико своје “умо­вање” сажео у не­колико реченица садржаних у интервјуу за “Сло­бод­ну Далма­цију” (http://shp.bizhat.com/Lozo.html),те се од ње­га могло сазнати да су Срби у Независној Др­жави Хрватској “прово­дили геноцид над Хрватима и… постојећа пара­ди­гма о ‘стр­а­шним’ ус­та­шама на неки на­чи­н творевина је ве­ликосрпске пропа­ган­де. Права је, међутим, ис­ти­на да усташе до љета 1941. и српске по­буне нису чинили ника­кве посебне зло­чине према Срби­ма… те да су функционирали као нека врста народне са­мо­обране од великосрпскога геноцида… Оклеветали су Хрвате за геноцид над Ср­би­ма превентивном пропагандом, с предумишљајем, већ у липњу 1941. године, а онда починили ге­ноцид над Хрватима”.

Поменута књига објављена је у Спљету, 2017. године, у време док је у Загребу столовао митрополит загребачко-љубљански Пор­фирије, а србској јавности није се дало да, ко зна због чега, за њу са­знају било преко митрополита Порфирија, било преко владике дал­матинског Никодима (у свету: Павла Косовића, 1981). Ако је Спљет за Порфирија био предалеко и није га занимало шта то тамо хр­ват­ски знанственици пишу о некаквим Србима, мора се разумети, макар то било на србску штету, због чега је ту књигу прећутао бу­дући владика Никодим. Наиме, он је две године пре свога усто­личења, на трибини “Црква и антифашизам”, у оквиру шибенског “Фестивала алтернативе и љевице”, у друштву једнога фрање­вачког жупника, “говорио о антифашистима међу свећенством и екстремним националистичким пројектима у 20. стољећу, њихо­вим поборницима унутар Римокатоличке и Српске православне цркве на овим просторима и рефлексијама на данашње вријеме. Екстремне ставове и изјаве, казао је том пригодом, ‘треба препу­стити суду Божјем’, те је изразио наду како ће их се надићи и пре­пустити прошлости доласком млађих људи у цркве, оних који ни­су оптерећени ратом”0000 (хттпс://станјествари.цом/2017/08/18/да-је-пос тао-епископ-далматински-никодим-обзнанио-на-фејсу/).

Није за себе рекао да је “неоптерећен ратом”, иако је 1995. са родитељима прогнан из Задра и ухлебио се у Шумадији, али је зато 5. марта 2023. године подучавао своје епархиоте “да је Цар­ство Небеско једини циљ коме треба да тежимо и једини циљ који у животу треба да нам буде мерило” (https://spc.rs/episkop-dalmatinski-nikodim-carstvo-nebesko-je-jediniцcilj-kome-/).

Еј, Никодиме, друже својих другова, зар Србима није и до жи­вота у Царству Земаљском, макар се оно сада звало некако друк­чије, републикански?!

А не знам, Господо Архијереји, да ли је вас ико икада питао у корист чије штете радите?

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!