Србија

Пола милиона Срба радило у Хитлеровим логорима, нико није добио ратну одштету!

ОКО 300.000 људи из Србије депортовано је на принудни рад у Немачку за време Другог светског рата, и још 200.000 њих као ратни заробљеници. У нашој земљи је на принудном и обавезном раду (обављао се уз минималну надницу) годишње ангажовано 80.000 људи, од чега 30.000 у Борском руднику.

Ове податке изнела је историчар Марија Обрадовић, на јучерашњем међународном скупу “Принудни рад у Србији 1941-1944”, у организацији београдског Центра за истраживање и едукацију о холокаусту (ЦИЕХ) и берлинског Хумболтовог универзитета.

Људи су ноћу ловљени по улицама, и слати у Бор, Трепчу, Зајачу, Костолац… Документација берзе рада је уништена, података је мало, али се, по речима историчара Зорана Јањетовића, зна да је око 45.000 наших људи отишло у Немачку добровољно, као “гастарбајтери”. Неки су пошли због тешке економске ситуације (није било хлеба, огрева, меса), а други да би побегли од масовних стрељања. Радили су за бедну надницу од 0,51 марке по сату по 12 сати дневно.

– НДХ је имала уговор о испоруци радне снаге у Немачку, а 65 одсто испоручених били су Срби. Тамо су имали веће шансе да преживе него у НДХ – рекао је проф. Милан Ристовић.

Историчар Марија Обрадовић истакла је да је Недићева управа омогућила експлоатацију природних богатстава и радне снаге, а Милован Писари и Никола Радић из ЦИЕХ-а кажу да су први на принудни рад одведени Јевреји. Пописани су већ 16. априла, на Калемегдану, и коришћени за чишћење рушевина. Убрзо су одведени у логор Топовске шупе, одакле су под стражом вођени на рад, и убрзо побијени. Радници су принудно радили и на имањима фолксдојечра, који су се борили у СС-у.

Новости

Оцените текст

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!