Србија

Србија: Пола милиона на ивици глади

Чак 7,2 одсто становника Србије има потрошњу нижу од линије апсолутног сиромаштва, која износи 12.045 динара (око 100 евра) по потрошачу, упозорио је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом Светског дана социјалне правде. То су подаци Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије, што значи да око пола милиона људи није у стању да задовољи минималне егзистенцијалне потребе.

Ови подаци упозоравају да сиромашних у Србији и даље има, наводи Пашалић и додаје да су ризику од сиромаштва у Србији највише изложени млађи од 18 година, а што, додаје, потврђују и налази Савета за права детета, који је недавно указао на то да у нашем друштву још има деце која нису у образовном систему, која су изложена тешком физичком послу и деце која живе или раде на улици.

Највишу стопу ризика од сиромаштва имала су лица у домаћинствима која чине две одрасле особе с троје или више издржаване деце, као и незапослени. Дакле, као што се види сиромаштво и даље царује у Србији, а само пре неколико дана из кабинета премијерке Ане Брнабић је саопштено да су готово искорењени екстремни видови сиромаштва?!

Наиме, премијерка је присуствовала представљању Трећег националног извештаја о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Србији за период од 2014. до 2017. године, који је Влада усвојила 27. децембра 2018. године.

– Влада Србије применила је низ мера у циљу смањења сиромаштва, а то су пре свега борба против сиве економије, повећање пензија и минималне цене рада. Оно што је најважније јесте да су те мере дале конкретне резултате – казала је том приликом премијерка.

Нажалост, грађани Србије сваким даном су све сиромашнији, а пад стандарда најбоље осликава куповина у супермаркетима. Да би се приближили најсиромашнијим грађанима, трговци се довијају и све више продају на комад.

Тако је од недавно почела продаја хлеба на кришку, по којој 100 грама хлеба кошта десетак динара (осам евроценти).
Већ од раније се месо пазари на граме, јабуке на комад, лекови на таблу. Доскора су се и цигарете продавале на комад, а зими се угаљ продаје на килограм.

Запосле 200, а отпусте 300
Србија деценијама кубури са огромним бројем незапослених, који је према званичним подацима нешто виши од 600.000, а број корисника народних кухиња је око 35.000, од којих је сваки трећи дете које има мање од 14 година.

Велики проблем су ниске плате, које често не прелазе 200 евра, иако је републички просек око 420 евра.

Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и незавизних синдиката каже да 80.0000 радника у Србији прима плату од свега 185 евра.

Према њеним речима, у број запослених у Србији рачунају и они који 15 дана раде на тезги на зеленој пијаци.
– Не верујем у статистику, нити разне анкете. По мојој процени, број незапослених је чак 800.000, док је број запослених много мањи него што се приказује, па било то на одређено и на неодређено време. Знате у Србији 200 људи дневно добије посао, док у истом дану 300 остане без посла – каже наша саговорница.

Суморне бројке
корисници социјалне помоћ – 268.000
корисници народне кухиње – 35.000
нема за основне потребе – 500.000

Није као у Африци, али…
Професор на Економском факултету у Београду Милојко Арсић изјавио је да екстремно сиромаштво није појава која је релевантна за Европу, па тако ни за Србију, јер не спадамо у критично сиромашне земље, већ се екстремно сиромаштво првенствено односи на афричке и поједине азијске земље где људи буквално умиру од глади.

– Такав вид сиромаштва код нас не постоји већ два века, али ми јесмо сиромашно друштво, велики је удео грађана ромске националности са ниским примањима, постоје породице које морају да живе са пензијама од 10.000 до 15.000 динара месечно – наводи Арсић.

Н. С. Прерадовић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

коментара

  1. Ne da ga “i dalje ima” nego raste sve vecom brzinom! Siromastvo je sve vece i ljudi sve brze osiromasuju, dok ovi pljackasi bez osnovne kulture, vaspitanja i manira, koji figuriraju na mestima predvijenim za ljude, a ne neuspele imitacije ljudi, divljaju, besne i otvoreno se rugalu i pljuju na njih!

  2. Siromastvo, pa toga nema u Srbiji, rece premijerka onomad!
    Ili je mozda ta izjava data u trenutku egzaltiranosti zbog porodjaja njene Milice, rodjenja Igora, kome ona valjda dodje tata, ili sta?

    1. To je tek ludilo!
      Ne dodje mu nista, jer nije ni u kakvom krvnom srodstvu sa detetom ciji je otac donor sperme a majka mu ona sto ga je nosila i rodila, ako je uopste, rekoh vec, i bila trudna, ako jadno dete nije usvojeno!
      Tako da mutavi mutant nije mogao “da dobije dete” iz tog veoma prostog razloga!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!