Друштво

БЕЗАКОЊЕ! Режим по сваку цену наставља крађу гласова у Нишу!

Како ће се завршити изборна драма у Нишу видећемо врло брзо, јер Виши суд има рок од 72 сата да одговори на жалбу коју је листа “Бирамо Ниш” поднела на одлуку Градске изборне комисије да не усвоји већину њихових приговора. Рок увелико тече, а кандидат ове коалиције за градоначелника Ниша Ђорђе Станковић тврди да в.д. председника Вишег суда Томислав Трајковић, тражи од ГИК да допуне записнике на начин који би омогућио да жалбе опозиције буду одбијене и да се спречи понављање гласања на два бирачка места.

Градска изборна комисија у Нишу донела је одлуку о прелиминарним резултатима за избор одборника у Скупштини града Ниша, према којој је највише мандата освојила коалиција окупљена око Српске напредне странке. Према тим резултатима, коалиција окупљена око СНС-а освојила је 30 мандата, група грађана „Др Драган Милић“ 16, коалиција „Бирамо Ниш“ 10, покрет „Крени промени“ и коалиција „Уједињени – Нада за Ниш“ по два, а мањинска Руска странка један мандат.

Готово све приговоре опозиције ГИК је одбио као „неразумљиве“, па су се они обратили Вишем суду.

У жалби коју је поднела опозиција предвођена Ђорђем Станковићем постављају се три кључна питања:

„Зашто је приговор разматран ако је неразумљив? На који је начин Градска изборна комисија Ниш утврдила чињенице о исправности наведених аката бирачких одбора, када исти нису разматрани на седници на којој је донето побијано решење? Шта је, заправо, суштина побијане одлуке (да је приговор неразумљив или неоснован)? С обзиром да су овакви разлози побијаног решења противречни његовој изреци, јер је очигледно Градској изборној комисији Ниш било потпуно јасно и разумљиво шта се приговором тражи, па је у том смислу и утврђивала исправност аката бирачких одбора – додуше на незаконит начин, јасно је да се такво решење мора поништити, због свих наведених основа у уводу ове жалбе. На основу свега наведеног, предлажем да Виши суд у Нишу поништи побијано решење.

Жалба Вишем суду Ниш

Станковић се у међувремену обратио медијима, са информацијама да в.д. председника Вишег суда инструише ГИК да допуни записнике, како би жалбе опозиције могле да буду одбијене.

„Ми смо били у доброј вери да правним путем можемо да дођемо до решења ове ситуације. Према нашим информацијама в.д. председника Вишег суда Томислав Трајковић врши директан утицај на ГИК. Тражи допуне, које треба да доведу до одбијања наших жалби. То је директно кршење процедура и у овом случају то вам је као да судија зове окривљеног да му каже да допуни шта треба да допуни, да не би био окривљен. Због тога смо морали да алармирамо јавност, да вам кажемо, какве се радње врше у овом моменту“, рекао је Станковић обраћајући се новинарима у Нишу и додао:

„Суштина је у томе да би без тих записника, које тражи Трајковић као допуну, наше жалбе морале да се усвоје и да се поново гласа на два бирачка места. Очигледно постоје процеси који се политички гурају како би се ово што пре завршило, али и да нас натерају да правду тражимо на други начин“, закључио је Станковић.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Nova.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!