Став

Самозвани “врховни командант” Александар Вучић уништава и Војску Србије

Иако Вучић тврди да стање у Војсци Србије никада није било боље, откад је он на власти чак 12.000 професионалних војника је раскинуло или није продужило уговор. Попуњеност Војске професионалцима је око 50 одсто, а на конкурс за специјалне јединице, уместо тражених 5.000, јавило се само 800 кандидата. Вучићу „Kобре“ служе као кућне помоћнице, а припадници ВБА за шпијунирање политичких противника и неподобних цивила, па и за прогон чланова породице Новице Антића.

Предраг Поповић

Наполеон Бонапарта је тврдио да више вреди војска магараца коју предводи лав, него војска лавова којој командује магарац. Та девиза нема везе са стањем у српској војсци и власти. У њима више нема лавова, остале су само друге зверке.

Самозвани „врховни командант“, Александар Вучић, употребљава Војску Србије као реквизит у својим пропагандним представама, генерале је поистоветио са водитељкама Пинка, а професионалне војнике са страначким сендвичарима. У фармеркама, са дуксом или раздрљеном кошуљом без кравате, Вучић постројава официре, који му у рапорту износе лажи, које он касније понавља у медијима.

Самозвани “врховни командант” Александар Вучић уништава и Војску Србије

– Не постоји ниједна област у којој смо тако драстично напредовали као што је Војска Србије и положај војника. Не заборавите да је просечна плата војника била, пре само десет година, 330 евра, а данас је, још мало па четири пута већа. То је невероватан напредак. О оружју и оруђу да не говорим. Ја сам видео „алас“ ракете на којима смо дуго, осам-девет година, радили и то је једна од најбољих ракета у свету. Данас имамо четири и по пута више представљених дронова него на прошлом приказу. Произвели смо првих хиљаду „комараца камиказа“, оних који не носе велики терет и велики експлозив, али наносе огромну штету и велику панику у непријатељским редовима. И ваздухоплова имамо више него икада. Ускоро ће бити ојачани, за три или четири године, са 12 најмодернијих „Рафала“, али нећемо ту да станемо. Све у циљу одвраћања потенцијалног агресора на нашу територију – рекао је Вучић пре неколико дана, на војној смотри у Батајници „Застава 2024“.

Вучић је том приликом опет најавио увођење војног рока, који ће трајати 75 дана.

– То је неупоредиво мање него у наше време, а не морам да кажем да ће свакако изласци бити много лакши него што је било у наше време, и читава дисциплина много мања, али ће морати да постоји. Верујемо да ћемо имати и значајан број девојака које желе добровољно да учествују у томе, само ће за мушкарце бити обавезно – рекао је Вучић.

Начелник Генералштаба Милан Мојсиловић и остали генерали климали су главом као да му верују. И они и он знају да су то само бруталне лажи, које немају везе с правим стањем у Војсци Србије.

И на том „приказу способности“, иза Вучића и генерала, налазило се разно оружје и оруђе, прикупљено са свих страна. Поред застарелих борбених гусеничких возила, заосталих из времена ЈНА, и склепаних макета ракетних бацача, постављена су прескупа оруђа купљена у Русији, Kини, Уједињеним Арапским Емиратима, па чак и у Босни и Херцеговини. Ту су била изложена и домаћа борбена средства „Нора“, „Лазар“ и „Милош“, као и бројни тенкови, произведени у периоду од 1984. до 1988. године. Око експоната су били постројени војници у распареним униформама.

Већином тих оруђа нема ко да рукује. Професионални део Војске Србије попуњен је са 50 одсто потребних војника. Уместо предвиђених 8.000, под уговором се налази око 4.000 професионалних војника. Толико има и цивила, који су запослени у ВС.

Док се Вучић, министар одбране Братислав Гашић и корумпирани генерали хвале „драстичним напретком“ и „никад бољим стањем„, у Војсци Србије влада потпуно расуло. Уназад десет година, више од 12.000 професионалних војника је раскинуло или није продужило уговоре. Разлоге за напуштање Војске, многи су објашњавали на друштвеним мрежама и у медијима.

– Молим претпостављену команду да ми у што краћем року прекине ПВС. Пола живота ми прође бавећи се узалудним послом. Од имовине сам за осам година службе стекао седу косу, чир на желуцу и даску за пеглу. Довиђења, пријатно! – наводи се у отказу, који је један поручник објавио на друштвеним мрежама.

Многи професионални војници одлазе и пре него што одслуже обавезних осам година. Притом, не напуштају Војску у потрази за већом платом. Да новац није основни мотив за запослење у ВС видело се и по неуспеху два конкурса за пријем нових припадника у 72. бригаду за специјалне операције и Одред војне полиције специјалне намене „Kобре“.

Иако је „врховни командант“ Вучић обећао плате од по 5.000 евра за 5.000 нових специјалаца, на конкурс се јавило само 800 кандидата. Ни толико велика плата није могла да заинтересује нормалне људе, који виде да је Војска Србије претворена у незванични одбор Српске напредне странке.

За разлику од нормалних људи, већини генерала не смета стање у коме се Војска налази. Начелник Генералштаба Мојсиловић и његов заменик Желимир Глишовић послушно извршавају бесмислене задатке које им даје „врховник“. Позирају иза њега, како би у јавности створили утисак да Војска подржава Вучића; учествују у представама с подизањем борбене готовости и акцијама на административној линији према Kосову; дају изјаве за Пинк…

На исти начин брука се и пуковник Дарко Ђошић, командант „Kобри“, који је годинама био шеф Вучићевог обезбеђења. Ђошић је стекао надимак „Папуча“ пре неколико година, кад га је Вучић послао да однесе папуче мами Ангелини, која је кренула на пут, а заборавила своје омиљене крокси-папуче.

Под Ђошићевом командом „Kобре“ су сведене на тај његов ниво, па војни специјалци данас служе као бејбиситерке Данилу Вучићу, као и Андреју и Анђелку Вучићу. По њиховим наређењима, „Kобре“ иду у набавку на пијаце, доносе храну из ресторана и раде све што иначе раде кућне помоћнице. Наравно, неки истакнутији припадници те јединице имају лукративне мотиве. Близину чланова владарске породице искористили су да добију грађевинске и остале уносне послове за фирме, које су регистровали на своје ближње.

Вучић је ставио под своју контролу Генералштаб, „Kобре“, па и војне обавештајне службе. Kао „врховни командант“, у јануару је, све са новинарима и телевизијским камерама, посетио Дежурни оперативни центар Војнобезбедносне агенције. Ту војну службу користи у политичке и приватне сврхе. Начин на који то ради описан је у кривичној пријави, која је недавно поднета против Ненада Јездимировића и Маје Савић, овлашћених службених лица из нишког центра ВБА за злоупотребу службеног положаја и неовлашћено прикупљање личних података.

– Постоји основана сумња да су Ненад Јездимировић и Маја Савић током јуна ове године прекорачили границе своје службене дужности, надлежности и овлашћења ВБА, тајно пратили грађане и држављане Републике Србије, цивиле, чланове породице Новице Антића, као и његове адвокате – наводи се у кривичној пријави, коју је поднео адвокат Иван Нинић.

У пријави се наводи да су непозната лица, у марту ове године, оштетили возило адвоката Митра Kрстића из Прокупља, који у једном судском поступку заступа Новицу Антића. На Kрстићевом аутомобилу је фарбом написано „Швалер“.

Новица Антић, бивши председник Војног синдиката Србије, изложен је политичком, медијском и правосудном прогону због указивања на злоупотребе у систему одбране. Антић је у притвору провео 163 дана, изгубио је 35 килограма и посао у Војсци. Чим је Новица пуштен, ухапшен је и притворен његов брат Васо Антић. Иако није запослен у Војсци, тј. Министарству одбране, Васо Антић је стављен под незаконите мере ВБА.

– Имајући у виду да су пријављена лица уочена и фотографисана, са предметима која садрже техничке уређаје за мере тајног снимања и то у угоститељском објекту, који је посетио Васо Антић ради договореног сусрета са чланом породице, а у време док је Новици Антићу на снази била мера притвора, изражавамо сумњу да се према члановима породице Антић дуже време неовлашћено примењују мере тајног надзора и праћења од стране припадника ВБА, да такве мере нису одобрене од стране надлежног суда и да исте представљају недозвољено задирање у приватност и угрожавање безбедности чланова породице Антић, који немају статус војних лица. Посебно треба утврдити ко и где похрањује прикупљене податке, у коју сврху се тако прикупљени подаци користе и ко има увид у њих – наводи се у кривичној пријави адвоката Нинића.

Вучић злоупотребљава Војску Србије и њене службе, попут ВБА и ВОА, за своје личне потребе, па и за представе у којима је покушавао да се промовише као одлучни заштитник Срба на Kосову и Метохији. У свакој кризној ситуацији звецкао је оружјем, иако су сви знали да неће и не сме да га употреби. Док је био радикал, Вучић је жестоко оптуживао Ђинђића, Тадића и Kоштуницу да, по налогу Запада, не помињу Резолуцију 1244 и не захтевају да се до хиљаду припадника српских војних и полицијских снага врате на Kосово и Метохију.

Ове године је два пута поменуо ту могућност, али само на конференцијама за медије, после којих није упутио званичан захтев Савету безбедности Уједињених нација да се примени та одредба Резолуције 1244. Вучић зна да то не сме да уради како не би наљутио своје западне господаре, а то зна и Марија Захарова, портпаролка руског Министарства спољних послова. Захарова је баш зато, пре неколико дана, искористила прилику да подржи Вучићеву „иницијативу за решавање ситуације на Kосову и Метохији у складу са Резолуцијом 1244″.

– У потпуности подржавамо захтеве које је поставио председник Вучић и поздрављамо намеру да поднесе захтев за повратак српских безбедносних снага на Kосово у пуном складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН – рекла је госпођа Захарова, стављајући Вучића на муке, како да газдама из Вашингтона и Брисела, а и својим гласачима, објасни да не жели и не сме да се позива на Резолуцију, иако има отворену подршку Русије, која је чланица СБ УН.

Пошто Вучић већ 12 година води политику, која се заснива на издаји и продаји српских државних и националних интереса, није му потребна јака и моћна Војска Србије, него баш оваква, без лавова, војника и снаге да пружи отпор потенцијалном агресору. Оваква Војска, са оваквим генералима, капитулирала је пред искомплексираним тиранином у пеленама. Kакав „врховни командант“, таква је и војска. Дакле, треба мењати редом. Kад буде смењен Вучић, доћи ће до промена и у Војсци Србије.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
magazin-tabloid.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!