Друштво

СПРЕМА СЕ НОВИ ШТРАЈК: Пропали преговори просветара и владе о повећању плата

Репрезентативни синдикати просвете најавили су прошле недеље да ће ступити у једнодневни штрајк 2. октобра.

Председник Владе Милош Вучевић разговарао је са представницима синдиката просвете о побољшању услова рада просветних радника.

Према информацијама које су медијима пренели представници синдиката није дошло до приближавања ставова две стране.

Синдикалци кажу да је кривични законик ушао у јавну расправу и да ће до краја године бити усвојен у Скупштини без обзира на мишљења из Европске комисије.

“Желимо да се повећање односи на све запослене у образовању исто. Други закључак да влада неће, не може да испоштује потписан протокол. Кажу и да нема новца у систему плата да Министарство финансија не може да издвоји додатан ресурс, да нама повећа зараде у вези са протоколом колико смо потписали”, рекао је Драгослав Марјановић, председник Уније синдиката просветних радника.

Репрезентативни синдикати просвете најавили су прошле недеље да ће ступити у једнодневни штрајк 2. октобра, за када су у подне најавили и протестни скуп испред Скупштине Србије и шетњу до Владе Србије.

Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Грански синдикат просветних радника Србије Независност и Синдикат радника у просвети Србије најавили су да 2. октобра у школама неће бити наставе, а у предшколским установама неће бити пријема деце.

Синдикати су затражили да се, у складу са договором са Владом Србије, предложене измене и допуне Кривичног законика нађу у јавној расправи и да буду усвојене у Скупштини Србије по хитном поступку.

Такође, траже да се почетна плата наставника, односно запосленог са седмим степеном стручне спреме, а у складу са потписаним Протоколом са Владом Србије, у јануару 2025. године изједначи са просечном зарадом у Србији (према последњем објављеном податку Републичког завода за статистику).

Повећање треба да буде у једнаком проценту за све запослене у просвети, нагласили су синдикати у заједничком саопштењу. Затражено је и да се до краја 2024. године, уз консултације са репрезентативним синдикатима, изврши измена Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама (у складу са потписаним Протоколом).

Такође, синдикати траже да се запосленима у образовању исплати “новогодишња награда” у складу са Посебним колективним уговором.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

виа
Правда.рс
Извор
РТ.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!