Србија

Пољопривредници: Министар Мартиновић хитно да поднесе оставку јер вређа оне који хране овај народ

„Мартиновић није упућен у пољопривреду и проблеме пољопривредника, нити би требало да буде на месту које се бави једном од највећих привредних грана у Србији“

Министар Мартиновић није упућен у пољопривреду и проблеме пољопривредника, нити би требало да буде на месту које се бави једном од највећих привредних грана у Србији. Мартиновић не зна ништа о пољопривреди, али је најгоре то што не жели ни да учи о томе, и док сачекамо да нешто научи о пољопривреди ми смо пропали, каже за „Време“ Драган Kлеут из Савеза пољопривредника Баната

Савез пољопривредника Баната захтева моменталну оставку министра пољопривреде Александра Мартиновића због његових изјава о пољопривредницима и потпуне некомпатибилности и неспособности да обавља ту функцију. Мартиновић није упућен у пољопривреду и проблеме пољопривредника, нити би требало да буде на месту које се бави једном од највећих привредних грана у Србији. Ставити таквог човека на такво место је тотално ненормално, каже за „Време“ Драган Kлеут из Савеза пољопривредника Баната.

„Мартиновић не зна ништа о пољопривреди, али је најгоре то што не жели ни да учи о томе, и док сачекамо да нешто научи о пољопривреди ми смо пропали“, оцењује Kлеут.

Он наглашава да Мартиновићеве наводе да су пољопривредници повезани са страним обавештајним службама пољопривредници сматрају понижавањем и увредом човека кога пољопривредници плаћају и који им је ресорни министар.

Фашистички медијски линч пољопривредника

„Пољопривреднике је приводила Безбедносно-информативна агенција (БИА) после фашистичког медијског линча са дезинформацијама и лажима о њима – да раде против интереса државе. Мартиновић је рекао да смо ми државни непријатељи, издајници свога народа, ми који хранимо овај народ, и своју и туђу децу, све грађане Србије“, каже Kлеут.

Он подсећа да су пољопривредници учествовали у сваком рату и бранили Србију и борили се за њену слободу од како она постоји.

„Изјаве као што су Мартиновићеве могу да се очекују само од лошег човека, са лошим намерама. Пољопривредник из Суботице Дамир Перчић је хрватске националности и учествовао је у рату на страни Србије од 1991. до 1993. године. Господин Перчић је ратни ветеран Републике Србије, има посттрауматски стресни поремећај због кога се свакодневно лечи. Држава Србија га је мобилисала, он се одазвао позиву и никада у животу није имао ниједан други пасош осим српског. Срамота је за ову државу што то ради и што понижава пољопривреднике“, истиче Kлеут.

Са Мартиновићем не може да се разговара

Он подсећа да многи чланови Владе Србије имају двојна држављанства.

„Изгледа да смо ми погрешили што смо толике патриоте па немамо резервну државу као они. Ми са човеком као што је Мартиновић више не можемо да причамо. Он то што је рекао за пољопривреднике може да прича на такмичењу лажова или са Маријаном Ристичевићем, у њиховом страначким клубовима, а не у Скупштини Србије“, оцењује Kлеут.

Он наглашава да би Мартиновић, уместо што као ресорни министар представља пољопривреднике као издајнике, требало да постави питање да ли Маријан Ристичевић „има лажну сељачку странку“.

„Не знам ко је члан у тој Ристичевићевој странци, пошто нема ниједног сељака око себе, сви сељаци пљују председника Одбора за пољопривреду Скупштине Србије и сматрају га обичним криминалцем, лоповом који се окористио о политку тако што је трактором ушао у Београд. Зашто ми не можемо да уђемо трактором у Београд?“, пита Kлеут.

Нерегулисано слободно тржиште је „рак рана“

Он понавља да је међу најзначајнијим захтевима пољопривредника упућених Влади да им без икаквог условљавања буде исплаћено 17.000 динара по хектару за сертификовано семе.

„Ова година је била изузетно сушна и тешка и велики број пољопривредника је посејао своје семе приликом сетве пшенице. Исплата тих 17.000 динара би помогла да опстанемо и преживимо“, каже Kлеут.

Он истиче да је у протеклих 12 година „рак рана“ регулисање слободног тржишта пољопривредних производа и релевантна слободна берза призната у свету, „коју ми немамо“.

„Ми имамо договорни откуп за наше производе и Продуктну берзу Нови Сад која је акционарско друштво на којој велики откупљивачи имају монопол на тржишту. Разлика у цени килограма наше пшенице и цене пшенице на будимпештанској берзи, која је релевантна, већа је од 10 динара, тамо је пшеница скупља 10 динара. Они нас пљачкају. Тражимо да изваде обе руке из наших џепова које су гурнули од како су дошли на власт, да нас пусте да преживимо од свог рада“, каже Kлеут.

Закони по мери тајкуна

Пошто пољопривредници траже и гориво на свим пумпама без акцизе у 2025. години и измену закона најкасније до 30. новембра, Kлеут наводи да пољопривредници имају проблем са горивом, јер су ове године добили попуст од само 50 динара по литру.

„Kада су дошли на власт прво су скинули субвенције по хектару са 14.000 динара на 2000 динара. Имали смо 60 литара горива без акциза, па су и то укинули. Ми нисмо мађионичари и не можемо да издржимо такав притисак и такву отимачину нашег новца. Ми 12 година грцамо, улазимо из кредита у кредит, и они изгледа желе да нас тотално униште. Пољопривредници се већ 10 година боре на улицама за опстанак малих и средњих пољопривредника, а не да се прави закон по мери великих откупљивача и тајкуна који имају по 30, 40 и 50 хиљада хектара земље“, закључује Kлеут.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Време

Један коментар

  1. JAJARE DO JAJARA

    Naš narod je opterećen jajarskom politikom vlasti, koja traje već dvanaest godina. Jajare se namnožav aju, sada ima 31 ministar, a većina, ako ne svi, su jajare. Opozicija je takođe jajara, no druge boje od jajara na vlasti. Litijum koji opterećuje obe grupe jajara je prevazišao i sebe, jajare i predsednika. Niti rade, niti grade, a počinju da se glođu kao lud zbunjenog i obrnuto. Ukoliko je vlast sigurna da eksploatacija litijuma ne ugrožava životnu sredinu i neće naškoditi narodu na mestima eksploatacije, neka ubedi stanovništvo i neka počne sa eksploatacijom. Ukoliko vlast nije sigurna u ono što propagira neka se ljudski skloni. Našta vodi ove raspravije, psovke i napade. Ničemu, samo nanose štetu i bezobraziluk. Predsednik ima pametnija posla, a ne da bude zaprška svake čorbe, jer je on ne kusa, kao paštetu od 37 dinara on je ne jede, ajedu je njegovi poltroni, ulizice i klimoglavci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!